Afera oko rušenja bedema Petrovaradinske tvrđave – u nastavcima…


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

tvrdjava-v.jpg      

 

Preuzeto sa sajta: http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=30439

Nakon jednomesečnog pritvora, određenog zbog sumnje da je zloupotrebom položaja omogućio rušenje bedema na Tvrđavi, Đorđe Srbulović se juče uredno vratio na mesto direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Dok su stručnjaci Zavoda i javnost šokirani činjenicom da će o najavljenoj gradnji novog bedema odlučivati čovek osumnjičen upravo za rušenje starog, Srbulović neometano radi svoj posao i nastavlja da se brine o spomeniku zbog čijeg se skrnavljenja nalazi pod istragom sudskih organa. 

– Ja sam u Zavodu, nisam ni odlazio iz njega – izjavio je Srbulović za „Blic“ uz napomenu da je i dalje na funkciji direktora. On je u sredu prepodne uredno došao na posao, a jedna od prvih obaveza koje se prihvatio se, saznaje „Blic“, upravo odnosila na bedem.
Par dana pre njegovog neočekivanog povratka, stručnjaci Zavoda su se sastali upravo da bi odredili uslove za izgradnju novog bedema namesto preko noći srušenih 200 metara zida sa simbola grada. Prema saznanjima „Blica“, stručno veće je tada rešilo da novi bedem bude izgrađen po uzoru na stari i od istovetnog materijala. Sa stavom veća se, saznaje „Blic“, složio i tadašnji v.d. direktor Miroslav Matić, ali ipak nije doneo odluku o realizaciji uz obrazloženje da će je „potpisati Đorđe kada se vrati“. Kakve će Zavod uslove izdati za obnovu srušenog bedema, Srbulović juče nije želeo da komentariše.
– Otom, potom. Za sada nemam komentara – rekao je kratko Srbulović, iako je još juče, prema nezvaničnim saznanjima „Blica“, poslao i dopis Muzeju grada i zatražio mišljenje ove ustanove o izgledu novog bedema.
U Zavodu za izgradnju grada, koji se ponudio da plati izgradnju bedema, ocenjuju da će odugovlačenje nepotrebno odložiti radove.
– Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture smo zatražili uslove i mere zaštite pod kojima bi izgradili novi bedem, ali odgovor još nije stigao – izjavio je za „Blic“ Igor Mirović, direktor ZIG. On je ocenio da ZIG mora dobiti odgovor od Zavoda do kraja meseca, kako bi radovi počeli u aprilu. Činjenicu da se o novom bedemu pita upravo čovek osumnjičen za rušenje starog, Mirović nije želeo puno da komentariše, rekavši da mu je „cela situacija oko bedema od početka bila nejasna“ i da je „jednostavno zatečen“.
– Srbulović je jednostavno iskoristio zakonsko pravo da se vrati na posao. U ovom slučaju čak ne postoji ni razlog za njegovu suspenziju, jer tužilaštvo ne vrši neke posebne radnje u ovom slučaju – komentar je Zorana Vučevića, predsednik Skupštine grada. Na pitanje koliko je moralno da upravo Srbulović odlučuje o uslovima izgradnje novog bedema, Vučević je istakao da je njegova odgovornost samo delimična, s obzirom da se za svake radove na Tvrđavi „moraju konsultovati i ZIG i Zavod za urbanizam“.
– Upravni odbor Zavoda bi trebalo da zaseda i konstatuje da im se direktor vratio na posao, a v.d. direktor da se razreši dužnosti – rekao je Vučević. Uz nejasnoća o tome ko je na čelu Zavoda, zaposlene je zatekla i blokada računa, pa su suočeni i sa izostankom plate.

Tunel se obrušava, zabranjen prolaz
Zbog otpadanja cigala u dela tunela u produžetku Dvorske kapije na Tvrđavi, Zavod za izgradnju grada zatražio je da se prolaz zatvori za saobraćaj. Odluka je doneta zbog „opšte bezbednosti građana“ i, a kako nezvanično saznaje „Blic“, potvrđena juče na sastanku sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Stručnjaci su ustanovili da na 20 metara od ulaza u tunel, iz gornje zone otpada cigla, što ukazuje na ozbiljna oštećenja i moguća obrušavanja. Iz tog razloga, ZIG je zatražio da se obustavi prolaz vozila i pešaka. Gradski zaštitari su još 2006. godine upozoravli da je stanje tunela veoma loše i da predstavlja i opasnost za prolaznike. Iz ZIG-a najavljuju da će inicirati izradu projektne dokumentacije sanacije i obnovu tunela.