Osnivačka sednica Radne grupe OCD za poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

Osnivački sastanka radne grupe za Poglevlje 27Radna grupa za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, koja radi u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, održala je Osnivačku sednicu 03. oktobra 2014. godine u Beogradu, u Maloj Plenarnoj sali Narodne Skupštine Srbije.

Sastanak je organizovao Centar za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji. Na sastanku su učesnici informisani o statusu i očekivanim aktivnostima oko pregovora za poglavlje 27 kao i načinima da se organizacije civilnog društva, kroz Radnu grupu  okviru Nacionalnog konventa kao platforme, aktivnije uključe u proces pregovora, kako bi se osigurala transparentnost procesa i ostvarili željeni rezultati.

Eksplanatorni skrining o poglavlju 27 za životnu sredinu održan je sredinom septembra u Briselu kada je našoj delegaciji prezetovana evropska legislativa koja se tiče životne sredine i standardima koje Srbija treba u narednom periodu da dostigne u ovoj oblasti.

Bilateralni skrining za Poglavlje 27 će se održati u novembru mesecu ove godine. Na tom sastanku Srbija će izložiti stanje u oblasti zaštite životne sredine i stepen usklađenosti nacionalne legislative i prakse sa evropskim standardima. Nakon tog sastanka slediće izveštaj Evropske komisije, koji se očekuje u avgustu 2015. godine, na osnovu kojeg će Srbija dobiti jasniji pregled o svojim obavezama u ovoj oblasti u okviru pristupanja EU. Otvaranje pregovora o poglavlju 27 očekuje se za drugi deo 2015. godine.

Udruženje Protego je članica Knventa u oblasti II.e. Zaštita prirode.