Brošura o BioRaS portalu


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

BioRaS_naslovnaUspešno pokrenut 2012. godine uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, portal za kartiranje i monitoring biološke raznovrsnosti – BioRaS, je tokom 2014. godine uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine značajno unapređen u smislu funkcionalnosti i izgleda.

BioRaS portal predstavlja internet orijentisanu platformu za unos, verifikaciju i javni prikaz podataka o biološkoj raznovrsnosti Srbije, sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa našim prirodnim vrednostima i potrebom njihovog očuvanja.

BioRaS objedinjuje podatke o vrstama biljaka, životinja i gljiva koje su konstatovane u Srbiji, lokalitete – prostorno definisane toponime sa područja Srbije, i bogatu bibliografiju stručnih i naučnih radova u kojima su publikovani nalazi vrsta u Srbiji. Portal, i sama baza podataka, su u osnovi dizajnirani tako da pruže maksimalnu pouzdanost, proverljivost i mobilnost podataka. Sa druge strane, korisnicima BioRaS omogućava postavljanje podataka o posmatranjima iz prirode, postavljanje ilustracija tih nalaza (prirodnjačke i dokumentarne fotografije), pouzdanu identifikaciju vrsta i efikasan prikaz tih informacija najširoj javnosti na zanimljiv i razumljiv način.

Preuzmi brošuru.