Panonski biogeografski region


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly
Panonski biogeografski region

Panonski biogeografski region

Odmah posle Mađarske, a zajedno sa Češkom, Srbija zahvata najveći deo Panonskog biogeografskog regiona u Evropi. Samo se manji delovi nalaze u Slovačkoj, Rumuniji i Ukrajini. U našoj zemlji panonski biogeografski region zauzima čitav severni deo zemlje, približno do toka Dunava i Save na jugu. Na ovom području javljaju se neke specifične vrste i tipovi staništa čija će zaštita nakon priključivanja Evropskoj uniji biti jedna od međunarodnih obaveza Srbije!

Na prostorima Panonskog regiona u Srbiji opstaju samo fragmenti nekadašnjih prirodnih predela, okruženi poljoprivrenim kulturama. U Evropi oko 60% Panonskog biogeografskog regiona, a u Vojvodini čak 80%, predstavljaju poljoprivredne površine. Na brdovitim i plavnim terenima, močvarnom, zaslanjenom i peskovitom tlu, gde intenzivna poljoprivreda nije bila moguća, ostali su stepski pašnjaci, peščare, slatine i slane bare i jezera, močvare i ritovi i vlažne livade, dok su šume opstale u plavnim zonama i na ostrvskim planinama.

U cilju edukacije upravljača, predstavnika lokalnih zajednica i aktivista organizacija civilnog društva, Udruženje Protego je pripremilo instruktivni liflet o prirodnim vrednostima područja koji pripadaju Panonskom biogeografskom regionu.
Liflet možete preuzeti ovde.

Projekat je pomogao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine