Omaž srušenom teatru


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

Srušeno Narodno pozorišteNarodno pozorište u Subotici je srušeno. Najstariji i najveći teatar u ovom delu Evrope više ne postoji. Kako bi pokazali svoja osećanja u vezi ove odluke i istakli vrlo kompleksan uticaj koji je ovo zdanje izvršilo na kulturu našeg grada, grupa umetnika odlučila je da na svoj specifičan način oda počast i pokuša otrgnuti od zaborava subotički teatar. Pripremljen je projekat u koji je uključeno blizu 20 umetnika koji će kroz različite oblike umetničkog izražavanja iskazati svoja osećanja prema starom Narodnom pozorištu.

Učesnici projekta koji su bili vezani za Subotičko pozorište će stvarati svoje muzičke kreacije inspirisane delovima slova iz naziva pozorišta na različitim jezicima. Zadata tema će biti ista za sve učesnike a kreativnost, vizija i preferirani stilovi će proizvesti rezultat koji će biti kolaž od raznovrsnosti proizvoda, neprocenjivo bogatstvo finalnog proizvoda na različitim jezicima ali sa jednom porukom: Pozorište će uvek ostati centar grada, kulture inteligencije i u budućnosti će biti jezgro zajedništva. Planira se izdavanje tematskog audio CD-a sa prispelim numerama.

Onima koji se lakše izražavaju vizuelnim umetničkim oblicima ili pisanim tekstom će takođe biti omogućeno da svoje radove prezentuju javnosti. Planirano je štampanje posebne monografije sa slikama i tekstovima umetnika inspirisanih pozorištem.

Izdanja koja će biti rezultat ovog projekta će se javnosti promovisati na posebnoj manifestaciji, performansu, na kojem se očekuje učešće većeg broja umetnika i građana Subotice kojima je stalo da se sećanje na srušeni teatar i njegov uticaj na kulturni život Subotice sačuva za buduće generacije.

Sastavni deo projekta će i izrada tematskog internet sajta na kojem će biti prezentirani svi rezultati i umetnička dela, a istovremeno informisati javnost o toku realizacije projekta.