Potpisan ugovor o finansiranju projekta o jezerima u Vojvodini


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

U prostorijama Regionalnog centra za zaštitu životne sredine jugoistočne Evrope (REC) u Beogradu, 15. marta je u prisustvu predstavnika organizacija civilnog društva iz Srbije svečano  su potpisani ugovori o finansiranju 11 projekta koji su izabrani između 53 projekata koji su prispeli na poziv u okviru programa SEKTOR II. Udruženje Protego je u konzorcijumu sa Centrom za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije – Centrala i Akademskim društvom za proučavanje i zaštitu prirode uspešno uspešno učestvovalo sa projektom «Metode održivog upravljanja malim jezerima i nekomercijalnim ribnjacima»

Projekat će se realizovati od 15. marta 2010. do 15. marta 2011. godine i cilj joj je da u javnosti promovišu tehnike održavanja malih jezera u urbanim i suburbanim područjima Vojvodine koji obezbeđuju stabilnost ekosistema i uslove za opstanak okolne divlje flore ifaune. Širom Evropese uvidelo da jezera u privatnom vlasništvu, ukoliko se sa njima gazduje u skladu sa osnovnim ekološkim zakonitostima, obezbeđuju uslove za opstanak bogate flore i faune i pomažu u obezbeđivanju koridora za migracije žviotinja koje žive u i oko plitkih stajaćih voda. Ovim oni mogu dati značajan doprinos očuvanju biološke raznovrsnosti. Programom je predviđeno formiranje baze jezera u Vojvodini, prezentacija opreme za aeraciju vode na solarni pogon kao i izrada instruktivnosg DVD sa savitima oko pravilnog formiranja i održavanja baštenskih i drugih jezera u privatnom vlasništvu.

slike_016

{xtypo_rounded2}

SECTOR – Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine u Jugoistočnoj Evropi Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA)

U aprilu 2006. godine, Regionalni Centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA) su pokrenuli ambiciozni projekat s ciljem podrške civilnom društvu iz oblasti životne sredine. Projekat SECTOR: Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine u Jugoistočnoj Evropi, ima za cilj da promoviše razvoj snažnog i demokratskog civilnog društva iz oblasti životne sredine u Jugoistočnoj Evropi, kako bi pozitivno uticalo na društvo, njegov put prema održivom razvoju i bolje uslove života u urbanim područjima.

Pored postojećeg SECTOR programa, u oktobru 2009. godine odobrena je dodatna SECTOR komponenta za Srbiju (SECTOR II) sa ciljem podrške razvoju civilnog društva u Srbiji. SECTOR II će biti realizovan od oktobra 2009. do marta 2011.{/xtypo_rounded2}