Urbicid u službi razvoja grada


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

5flpjs-tDva dana uoči održavanja sednice lokalnog parlamenta (18. mart 2010. god.), pokušali smo da apelujemo na odbornike lokalne Skupštine da, povodom predstojećeg, sad već usvojenog, plana detaljne regulacije dela grada Centar 1, zona 1, spreče organizovano i sistematsko uništavanje graditeljskog nasleđa Subotice. Naime, tim planom se predlaže više intervencija u gradskom jezgru koje će dugoročno i u značajnoj meri da izmene karakter i izgled centra Subotice.

Predlozi Komisije za planove i saglasnost stručne institucije (Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture), čak i mišljenje stručnjaka iz Udruženja, odbornicima u gradskoj Skupštini treba da predstavljaju samo orijentaciju u odlučivanju; konačnu odluku donosi oni, odnosno Skupština.

U svom apelu, predložili smo da se od odbornici od predlagača i predsednika Komisije za planove zahtevaju obrazloženja predloženih rešenja i iznesu predviđene efekte na sve aspekte funkcionisanja grada i estetske vrednosti centra Subotice. To se na žalost nije dogodilo. Stiče se utisak da se odbornici našeg grada, u skladu sa unapred dogovorenim stranačkim interesima, ponašaju poput glasačkih mašina, ne razmišljajući da je sudbina našeg grada, kao i sudbina građana, u njihovim rukama.

Nakon usvajanja plana detaljne regulacije dela grada Centar 1, zona 1, smatramo da su odbornici preuzeli na sebe sve naknadne posledice koje će grad Subotica da trpi u budućnosti, kao i eventualne greške koje se neće moći ispraviti.

Svedoci smo kako se sve to odvijalo u slučaju zgrade bivšeg bioskopa Zvezda, koju je novi vlasnik preuredio na način da novi objekat više nije vredan čuvanja i koji ne poseduje nikakve, niti estetske, niti druge kvalitete. Neizvesna je i sudbina nove zgrade Narodnog pozorišta. Obezbeđivanje odgovarajućih odluka i rušenje dveju Rajhlovih kuća u ulici Vase Stajića je ekspresno završeno!

Pogrešnim odlukama iz prethodnog perioda, kojima se favorizovao kratkoročni interes, rezultirao je nestajanjem nekih bitnih elemanata tradicionalne arhitekture grada. Urbano sećanje je postepeno počelo da bledi i slobodno možemo reći da Subotica definitivno gubi svoj karakter i identitet. To nije uobičajena praksa u svetu. Oni kojima je stalo do očuvanja sopstvenog identiteta i istorije, ulažu značajne napore da se stara urbana jezgra sačuvaju, makar u vidu spoljašnje fasade, a da se unutrašnje uređenje realizuje u skladu sa savremenim tehnološkim i poslovnim zahtevima.

izvor slika: gradsubotica.co.rs

Rušeći objekte građene u stilu secesije bahato i nemilosrdno se uništava kulturno istorijsko nasleđe grada, proglašavajući ga bezvrednim kočničarima daljeg razvoja grada. 18. marta 2010. godine, nakon usvajanja plana detaljne regulacije dela grada Centar 1, zona 1, vlast na potpuno legalan način, skupštinskom Odlukom, nezaustavljivo sprovodi urbicid u zaštićenom jezgru grada Subotice.