Izbor najlepšeg baštenskog jezera u Vojvodini


FacebookTwitterGoogle+Google GmailPrintFriendly

Na konkurs za najlepše baštensko jezero u Vojvodini, koje je raspisalo udruženje Protego, pristigle prijave za 15 jezera u vlasništvu trinaest pojedinaca iz Bačke Topole, Subotice, Palića, Šupljaka i Kanjiže. Komisija je posetila kandidate i uzela podatke o fizičko-hemijskim, biološkim, estetskim, konstrukcijskim i tehnološkim podacima o njihovim jezerima na osnovu kojih će se formirati rang lista. Učesnici, odnosno njihova jezera, će se prikazati javnosti na sajmu Eko svet u Novom Sadu u vremenu od 1. do 3. oktobra i na izložbi u foajeu Gradske kuće u Subotici sredinom okobra (tačan datum otvaranja izložbe će se naknadno saopštiti).

Na žalost, mali broj učesnika na ovom konkrusu rezultat je i činjenice da je kod mnogih vlasnika baštenskih jezera došlo do drastičnog pogoršanja kvaliteta vode, bilo zbog loših konstrukcijskih rešenja bilo zbog neodgovarajućeg održavanja. To ih je obeshrabrilo da se sa takvim jezerima pojave u javnosti. Nadamo se da će im pozitivna iskustva ovog konkursa o tome kako da se sa najmanje materijalnih ulaganja i fizičkih naprezanja formiraju takva biološki stabilna jezera koja dogoročno obezbeđuju kvalitetnu vodu i estetski užitak na visokom nivou.

Ove aktivnosti deo su projekta «Održive metode upravljanja malim jezerima i nekomercijalnim ribnjacima» finansiranim od strane Švedske agencije za saradnju SIDA.